New Castle Planning Board Meeting
Wednesday February 19, 2014
7PM - Town Hall
Public Hearing: Ordinance Changes to be voted on at Town Meeting in May 2014

Members Present: Chair Darcy Horgan, Ned Robinson, David Houston, Eric Katz,
Patty Cohen, Kate Murray

Members Not Present: David McArdle
Also Present: Bill Stewart, Chair of New Castle Conservation Commission, Nancy
Borden, Lynn McCarthy, Sharon Houston, Bill Marshall
Chair Horgan called the February 19, 2014 meeting of the New Castle Planning Board to
order at 7:08 pm and noted the absence of member David McArdle.

1. Review and approve minutes of November 20, 2013

Minor editorial revisions were made to the November 20, 2013 minutes.

Patty Cohen MOVED to approve the November 20, 2013 minutes as amended; this was
SECONDED by Ned Robinson and APPROVED unanimously.

Review and approve minutes of January 22, 2014
Minor editorial revisions were made to the January 22, 2014 minutes.

Ned Robinson MOVED to approve the January 22, 2014 minutes as amended; this was
SECONDED by Eric Katz and APPROVED unanimously.

2. Public Hearing on Ordinance Changes to be voted on at Town Meeting in May, 2014
Chair Horgan opened the Public Hearing on Ordinance changes at 7:10 pm

Discussion of changes to Section 2.3.36 and 6.1.4.2¢

Ned Robinson began the discussion regarding the changes associated with “living area”
and “building area”. He noted that in 2012 the wording of the ordinance changed from
using the term “living area” to using the term “building area”. Mr. Robinson said
because of that the definition of “living area” should be deleted from section 2.3.36 since
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it is no longer referenced in the ordinance. He further explained that section 6.1.4.2c is
being changed to use the term “building area” as it is used in other sections of the
ordinance. Mr. Robinson noted that this is being done to make the ordinance uniform.

Chair Horgan asked if any members had comments on these changes.

Patty Cohen noted the changes are “cleaning up” the wording of the ordinance.

Eric Katz noted that the definition of building area includes wording that excludes patios
and decks if they are less than 80 square feet. He said he understands the intention of this
wording is with reference to storage sheds less than 80 square feet and suggested the
wording be changed to reflect that intent.

Mr. Robinson agreed saying it is an error and has the potential of being ambiguous.

David Houston asked if there was any concern regarding the definition of 50% walk out
basements.

Ms. Cohen said the Building Inspector noted he has no issues with the interpretation of
that definition.

Mr. Robinson said the issue with the definition of the walk out basement was that the
definition does not appear in the latest book of ordinances. He said it would be helpful to
clear up the wording regarding the storage sheds and suggested changing the wording to
“....storage sheds of less than 80 square feet”.

Ms. Cohen noted that the suggested change in wording regarding the “storage shed” was
not included in the public posting of ordinance changes.

Mr. Robinson suggested the proposed change regarding ““storage sheds” be remembered
for changes to ordinances in 2015.

Seeing no further discussion from the members on these proposed changes Chair Horgan
asked for public input. There was no public input.

Discussion of changes to Section 9.2.3.3a

Chair Horgan said that the proposed change to this section is the addition of the words
“as amended” after the phrase “2005 Wetlands Study” is mentioned to avoid any issues
with ambiguity as recommended by the Building Inspector.

Kate Murray asked if there would be any confusion regarding the meaning of “as
amended”.



Mr. Robinson said the words “as amended” have a legal meaning that is generally
understood and upheld. He said there are specific amendments to the study that this refers
to and also any possible future amendments to the study.

Ms. Cohen noted that there may be additional amendments or updates made to the
Wetlands Study and this wording would cover those changes.

Bill Stewart (Chair of the Conservation Commission) said that the thinking in changing
the wording for that section was to have it include amendments that have happened and

also those that may occur in the future.

Discussion of changes to Section 9.2.8.4

Chair Horgan noted this is a proposed change to the fertilizer ordinance as recommended
by the Conservation Commission. She read the ordinance as it currently is written and
noted the proposed changes: Section I includes the addition of the word “turf”, Section II
includes changing the phrase “From 25 to 250 feet only fertilizer containing low
phosphate and/or slow release nitrogen may be used.”...: to “Turf fertilizer use beyond
the 25 ft. reference line must contain a minimum of 50% slow release nitrogen as a
percentage of the total nitrogen content”, Section III includes the notation that “Turf
fertilizer use beyond the 25 ft. reference line shall not contain more than 2%
phosphorus.”

Chair Horgan noted that the definition of “turf” follows section III.

Mr. Robinson said the change limiting the ordinance to turf fertilizer is good but
questioned why it does not apply to golf courses.

Sharon Houston (Conservation Commission member) said that the definition for turf is
taken directly from the State’s definition.

Mr. Stewart said the Conservation Commission felt it would be best to use the definition
used by the State.

Mr. Katz noted that the Town Park would be exempt from this ordinance under that
definition.

Mr. Stewart said the Common would also be exempt. He said the term was put in to be
consistent with the State.

Mr. Katz said the proposed language states 2% phosphorus and 50% slow release and
asked if that is consistent with the State also.

Mr. Stewart said it is, but noted that the State does still deal with the 250 foot line and
New Castles’ proposed wording references its use across the town. He said they felt that
would create less ambiguity.



Chair Horgan said if a landscaping company does work in New Castle they will know
that they need to use 50% slow release nitrogen fertilizer.

Mr. Stewart said that is correct and noted that they met with the landscapers and they
were positive about this change.

Mr. Katz asked if there is a definition of “reference line”” anywhere in the ordinance.
Mr. Stewart said “reference line” is defined in Section 9.2.3.1b.

Mr. Katz suggested notifying the landscape companies that do work in New Castle if this
change passes at the Town meeting.

Lynn McCarthy (Conservation Commission member) said notifying the landscape
companies is scheduled as part of their follow-up program.

Chair Horgan noted that the Conservation Commission has a plan for education regarding
fertilizer use that includes ways to communicate to the residents and to the companies.

Ms. Murray suggested writing an article for the newspaper on this issue.

Ms. McCarthy said they plan a press release once the change is approved and also an
article for the New Castle magazine,

Discussion of changes to the Building Code Ordinance:

Mr. Robinson noted that the date of the Town meeting should be added (May 13™).

He noted that these changes were suggested by the Building Inspector, Don Graves. He
said that the Town of New Castle uses the International Building Code and the
International Residential Building Code as opposed to the BOCA so any reference to
BOCA should be removed from the ordinance. Mr. Robinson said that the proposed
change to section 1(a) is to refer to the 2009 International Building Code and the 2009
International Resident Code (rather than 2006) since that is the version of the code that
the Town of New Castle is using.

Mr. Katz noted that none of the proposed ordinance changes addresses building heights.

Mr. Robinson said the changes do not address building heights. He said they are leaving
any reference to building heights the way they are currently written.

Ms. Cohen said the Building Inspector felt the ordinance was adequate with regard to
building height. She said he noted that the definition of story versus grade was the issue.

Mr. Robinson said the Building Inspector felt that section of the ordinance was adequate.



Mr. Katz asked how the Building Inspector will interpret building height; if he will
determine it from the lowest point or use an average.

Mr. Houston noted that the definition of grade is the average elevation on the lowest side
and that is what the Building Inspector will use.

Ms. Cohen noted that the Building Inspector stated he did not feel there was an ambiguity
regarding building height.

Chair Horgan highlighted the remaining proposed ordinance changes: Section 8(d) adds a
fee of $50 for demolition of a building or structure.

Chair Horgan noted further that Section 7.2.5 changes 25 year storm event to 100 year
storm event.

In addition, Chair Horgan noted that Section 8.7 also changes 25 year storm event to 100
year storm event.

Chair Horgan asked the Board members for comments and then asked the public for
comments.

Having no further comments, Chair Horgan closed the Public Hearing at 7:43 pm.

Eric Katz MOVED to approve the proposed ordinance changes dated February 5, 2014
with the exception of adding the date of the 2014 Town meeting date (May 13"); this was
SECONDED by Ned Robinson and APPROVED unanimously.

3. Old Business — No Old Business was discussed at the February 2014 meeting.

4. New Business — No New Business was discussed at the February 2014 meeting.

5. Correspondence — No Correspondence was discussed at the February 2014 meeting.

6. Adjourn

Eric Katz MOVED to adjourn the February 19, 2014 meeting of the New Castle Planning
Board at 7:52 pm; this was SECONDED by Ned Robinson and APPROVED
unanimously.

Respectfully submitted by,

Sue Lucius, Secretary to the New Castle Planning Board



